Najneobičnija biblioteka na svijetu

U gradu Mafra, u Portugalu, nalazi se jedna od najljepših biblioteka na svijetu. Biblioteka je smještena u palatu Mafra National Palace  koju je izgradio jedan kralj po svom zavjetu, ako mu žena podari potomstvo.

Palata:

U palati se nalazi i biblioteka:

 

Veličanstveni  pod je prekriven pločicama ružičastog, sivog i bijelog mermera. Drvene police u rokoko stilu nalaze se bočno u dva reda odvojena stilizovanim balkonima sa drvenom ogradom. Police sadrže preko 35.000 tomova u kožnom povezu – procjenjuje se da je to većina zapadnog  znanja od 14. do 19. vijeka.

Foto: bookriot.com

Među njima ima mnogo vrijednih bibliografskih dragulja, kao što su inkunabule (knjige štampane prije 1500. godine). Najviše ih je uvezano u lokalnoj knjigoveznici Livraria, u stilu Rocaille.

Jedan od opisa izgradnje palate je dat u knjizi Sedam sunaca i sedam luna (Baltasar e Blimunda) koju je napisao portugalski nobelovac Žoze Saramago. Glavni lik Baltazar, rođen u Mafri, radi na izgradnji palate. Saramago daje detaljan opis procesa izgradnje, uključujući i prevoz džinovskog kamena iz kamenoloma do gradilišta, opisujući ga kao mučenje za one koji su radili na izgradnji palate.

Međutim, ono što je najinteresantnije za ovu biblioteku, i što je čini jedinstvenom na svijetu je način kako se knjige čuvaju od insekata koji bi ih uništili. Za to se koristi, vjerovali ili ne, pet stotina šišmiša.

Preko dana oni spavaju zatvoreni u posebnim kutijama, da bi noću, kad posjetioci odu, bivali pušteni da slobodno lete mrakom biblioteke i hrane se insektima opasnim po knjige.

 

 

 

 

Možemo samo zamisliti kako izgleda raditi u prvoj smjeni, i prije otvaranja skupiti ove životinjice u kutije, i očistiti za njima. U svakom slučaju, metoda je efikasna, budući da su knjige neoštećene, a mali šišmiši za noć udvostruče svoju težinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *